ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 55 € ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Aqua Purest

Σκληρότητα Νερού; Πως αντιμετωπίζεται;

Aquapurest

Η σκληρότητα εκφράζει το σύνολο των διαλυμένων αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου και εξαρτάται από τα πετρώματα που έχει περάσει το νερό. Διακρίνεται σε ανθρακική ( ή παροδική) σκληρότητα που οφείλεται στα όξινα ανθρακικά ( διττανθρακικά) άλατα και στην μη ανθρακική (μόνιμη) σκληρότητα που οφείλεται στα υπόλοιπα άλατα (χλωριούχα, θειικά, νιτρικά, ανθρακικά). Μεγάλες τιμές σκληρότητας δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία αντιθέτως έχει βρεθεί σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυξημένης σκληρότητας και μείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επίσης η σκληρότητα είναι επιθυμητή στην ζυθοποιία και αρτοποιία γιατί βοηθάει την ενζυματική δράση. Το σκληρό νερό δεν έχει καλή γεύση εμποδίζει το καλό βράσιμο των τροφίμων, δεν κάνει αφρό με το σαπούνι και δημιουργεί επικαθήματα στις σωληνώσεις και στις οικιακές συσκευές.

Επίσης σε ορισμένες βιομηχανίες (βυρσοδεψεία, βαφεία, χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων) το σκληρό νερό είναι επιζήμιο στην κατεργασία και στο τελικό προϊόν. Νερό με σκληρότητα μέχρι και 500 mg/l CaCO3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόσιμο, αλλά οι πιο καλές τιμές είναι μεταξύ 80 και 150.

Η σκληρότητα του νερού αναφέρεται στην περιεκτικότητα των αλάτων στο νερό, τα οποία συσσωρεύονται στις επιφάνειες κατά την εξάτμιση του. Το σκληρό νερό περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο, καθώς και άλλα μέταλλα και άλατα, οπότε τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιείς δεν διαλύονται καλά στο νερό και δεν κάνουν αφρό. Έτσι, το σκληρό νερό δεν βοηθά στον αποτελεσματικό καθαρισμό των ρούχων και μπορεί να χρειαστεί να τα καθαρίσεις ξανά.

Για να ελέγξεις αν το νερό που χρησιμοποιείς είναι σκληρό, μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

  • Άνοιξε τη βρύση σε έναν νιπτήρα ή στην μπανιέρα σου.
  • Ρίξε σαπούνι, σαμπουάν ή απορρυπαντικό στο νερό και παρατήρησε αν κάνουν αφρό εύκολα ή όχι.
  • Αν δεν κάνουν εύκολα αφρό, τότε το νερό που χρησιμοποιείς είναι σκληρό.Το σκληρό νερό μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος, ειδικά όταν πλένεις στο πλυντήριο.

Για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το σκληρό νερό και να προστατέψεις τον οικιακό ή επαγγελματικό σου εξοπλισμό η λύση είναι στην τοποθέτηση ενός αποσκληρυντή νερού